ESETTANULMÁNY Ipar 4.0 Lite és iCheckPoint berendezés oldali eszköz az IQKecskemét Kft.-nél

2020-07-31

Ipar 4.0 Lite és iCheckPoint berendezés oldali eszköz

1. A megoldandó problémák

  • Ezen rendszernek nem célja a magas szintű termelésirányitás (MES, ERP), de az igen, hogy SQL adatbázis lekérdezés útján valós idejű bemenő adatokat szolgáltasson ilyen rendszereknek.
  • További cél a menedzsment és a különböző vezetői szintek hatékony tájékoztatása a fenti adatok óránkénti eloszlásáról (akár mobiltelefonon), ezáltal az operatív beavatkozás közvetlen lehetőségét térben és időben megteremtve.
  • Ezt segíti a kritikus helyzetek (géphiba, üzemidőlimit, stb.) által kiváltott, célzott email értesítések rendszere is. Ez a valós idejű lehetőség kiválóan alkalmas a veszteségek minimalizálásra.

2. A szervezet alapadatai

Szervezet neve:                                IQ Kecskemét Kft.

Székhelye:                                         6000 Kecskemét Izsák út 8.

Kapcsolattartó neve, beosztása:   Szalados László ügyvezető

3. Értékláncban betöltött szerep

Kutatás, fejlesztés / Mérnöki tevékenység / Tervezés

Termékgyártás (összeszerelés, beszállítás)

Disztribútor / Logisztika / Marketing / Szolgáltató / Karbantartás

4. Fejlesztési fázis

Kutatás-fejlesztési fázis

Teszt / demonstrációs fázis

Bevezetés előtt / pilot

5. Rövid leírások

Ipar 4.0 Lite és iCheckPoint berendezés oldali eszköz

  • Ezek az alkalmazások a kornak megfelelő technikai szinten, de egyszerűen szolgáltatnak olyan információkat, melyek egyre nélkülözhetetlenebbek az elkövetkezendő kihívások során. Teszik ezt a fokozatosság elvén és költséghatékonyan, hogy ez is „Lite”-os legyen.
  • A rendszer kidolgozásakor figyelembe vettük a hazai valóságot. A folyamatokban sokfajta több generációs berendezés, sokfajta gyártótól vesz részt. Ezek gyártók vagy a támogatások már nem is mindig állnak rendelkezésre. Vagy ha igen, akkor jelentős költségek árán lehet csak termelési információhoz jutni. Nem beszélve arról, hogy ez inhomogén gépparknál semmiképen nem tud rentábilis lenni.
  • Cél a berendezések, folyamatok, gyártócellák, stb. termelési adatainak, mutatóinak (OEE) valós idejű, egységes webes felületen (IP4.0 Lite) való megjelenítése, dokumentálása. Ezen adatok és változásaiknak elemzése lehet alapja a gazdasági mutatók (hatékonyság, nyereség) további javításának. Nem mellékesen lehetőséget ad a korrekt személy szerinti differenciálásra, premizálásra.
  • A rendszerben lehetőség van általános berendezésen kívül kompresszorok, hűtők, hegesztőgépek, varrógépek, stb. speciális igényeinek kiszolgálására is. Ezek is egységes felületen jeleníthetők meg a többi, más termelő berendezéssel együtt.

6. Külföldi referenciával rendelkeznek?

Igen

7- Ipar 4.0 alkalmazást bemutató videó rendelkezésre áll?

Igen