ESETTANULMÁNY A spanyol F. Segura Hungária Kft. 4,2 milliárd forintos beruházása Szolnokon

2019-03-01

A spanyol F. Segura Hungária Kft. 4,2 milliárd forintos hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő beruházást hajt végre Szolnokon. Az autóipari alkatrészgyártó cég legújabb fejlesztésével 80 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, írja az MTI. Szijjártó Péter közölte: a fejlesztés magas hozzáadott értéket és a legmodernebb technológiai színvonalat képviseli, ezért a kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cégnek.

Az F.Segura beruházása a hazai autóipar szempontjából is jelentős, hiszen az országban gyárral rendelkező Audi, Mercedes és az azt most előkészítő BMW, valamint a mérnöki központot létesítő Jaguar beszállítói is a szolnoki gyárban előállított eszközökkel dolgoznak.

Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke elmondta, hogy az új beruházásnak köszönhetően felhő alapú megoldás jön létre, amely integrálja az intelligens eszközöket. A beruházásra azért van szükség, mert "a 4. ipari forradalom idejét éljük", az új korszakban pedig a digitális stratégiák határozzák meg, hogy kik lesznek sikeresek a jövőben - mondta.

A magyarországi fejlesztés jelentőségét mutatja, hogy a Segura cégcsoport, amely egyébként tagja az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetségnek, csak Spanyolországban, Kínában és Szolnokon tart fenn gyártó egységeket.

A járműipari alkatrészgyártó cég fejlesztésének középpontjában tehát az Ipar 4.0 projekt áll, melynek megvalósításában kulcsszerepet játszik a SZTAKI és a Fraunhofer közös projektvállalata, az EPIC InnoLabs is.

Az EPIC InnoLabs munkatársai számára egyébként nem most kezdődik meg a gyümölcsöző együttműködés, hiszen az első közös projekt még 2018. augusztusában indult a Segura szolnoki gyárában. A kooperáció során várhatóan a digitális gyártás, a versenyképes termelésinformatikai megoldások, valamint a digitális stratégiák és a mesterséges intelligencia kerülnek középpontba.