Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (I4.0 NTP)

Az Ipar 4.0 kérdőívünk közvetlen elérhetősége: https://survey.sztaki.hu/index.php/178863?lang=hu  Részletesebben a Hírek rovatban). Noha a kérőív még nyitott, az eddigi első körös felmérés eredményeit bemutató riport alább található (Flyer_v8.0).

2016. májusában Magyarország Kormányának hathatós támogatásával és kötelezettségvállalásával, az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szervezésében mintegy 40 hazai telephellyel rendelkező vállalkozás, kutatóintézet, szervezet és oktatási intézmény részvételével megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform. Ma a Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működik.

A Platform megalapítása mögött az a felismerés áll, hogy az ipar Magyarországon is egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket. E folyamat a fizikai és a digitális világ közötti hidak előrehaladott és ütemes kiépítését, különleges innovációs alkalmazkodást, minden korábbinál gyorsabb válaszokat, bátor innovációs lépéseket kíván a gazdaság minden szereplőjétől, különös tekintettel az Irinyi terv kiemelt ágazataiban érintett meghatározó vállalatoktól, a kormányzati gazdaságpolitikától, valamint az innovációs rendszer intézményeitől. A megoldandó elméleti és gyakorlati problémák olyan sokrétűek, hogy elengedhetetlen egyrészről a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködése, másrészről pedig a nemzetközi kooperáció.

Mindezek tudatában és a hazánk által elért globális ipari versenyképességi vívmányok megerősítése érdekében az alapítók szorgalmazzák az eddig kialakult széles és eredményes partneri viszonyok további elmélyítését, az Európában kialakult legjobb gyakorlatoknak, elsősorban a legfejlettebb németországi mintáknak átvételét, illetve a nekik megfelelő együttműködés intenzív, cselekvés-orientált rendszerének megteremtését.

A Platform eredményes működésében a Minisztérium a magas hozzáadott értékű kutatási és fejlesztési tevékenységek magyarországi katalizátorát, a hazai vállalati szektor felkészítésének, innovációs adaptációjának megkerülhetetlen eszközét, a szakemberképzésnek az új követelmények szerinti fókuszálását segítő szervezetet, és végeredményben az Ipar 4.0 program hazai sikerének egyik kulcstényezőjét látja és várja.

A 2017. októberében tartott rendkívüli közgyűlés határozatot hozott a Platform szövetségi formába való átalakulásáról. Az új jogi személy Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség néven került bejegyzésre még annak az évnek a végén. A hatályos Alapszabályt a csatolmányok között megadtuk..

Az Ipar 4.0 fogalmának az Elnökség által elfogatott definícióját megtalálhatják 3 nyelven az alábbi csatolmányok között.

Ipar 4.0 INFO@HAND alkalmazás

Ipar 4.0 INFO@HANDAz Ipar 4.0 INFO@HAND alkalmazás az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot és annak szakmai partnereit, munkacsoportjait, eseményeit/híreit mutatja be.

Elérhető iOS és Android okostelefonokon:

iOs app store

Android market

iOs QR code

Android QR code

iOS link: https://itunes.apple.com/us/app/ipar-4.0-info-hand/id1147976269?l=hu&ls=1&mt=8

Android link: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.sztaki.infoathand_ipar40

Videó bemutató az alkalmazásról: http://files.elearning.sztaki.hu/demo/2016_IAtH_Ipar_40_bemutato_video.mp4

Letöltési, használati útmutató az alkalmazáshoz: http://files.elearning.sztaki.hu/prospektus/2016_IAtH_ipar40_prospektus_HU.pdf