Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (I4.0 NTP)

Az Ipar 4.0 kérdőívünk közvetlen elérhetősége: https://survey.sztaki.hu/index.php/178863?lang=hu  Részletesebben a Hírek rovatban). Noha a kérőív még nyitott, az eddigi első körös felmérés eredményeit bemutató riport alább található (Flyer_v9.0).

2016. májusában Magyarország Kormányának hathatós támogatásával és kötelezettségvállalásával, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szervezésében mintegy 40 hazai telephellyel rendelkező vállalkozás, kutatóintézet, szervezet és oktatási intézmény részvételével megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform.

A Platform megalapítása mögött az a felismerés áll, hogy az ipar Magyarországon is egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket. E folyamat a fizikai és a digitális világ közötti hidak előrehaladott és ütemes kiépítését, különleges innovációs alkalmazkodást, minden korábbinál gyorsabb válaszokat, bátor innovációs lépéseket kíván a gazdaság minden szereplőjétől, különös tekintettel az Irinyi terv kiemelt ágazataiban érintett meghatározó vállalatoktól, a kormányzati gazdaságpolitikától, valamint az innovációs rendszer intézményeitől. A megoldandó elméleti és gyakorlati problémák olyan sokrétűek, hogy elengedhetetlen egyrészről a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködése, másrészről pedig a nemzetközi kooperáció.

Mindezek tudatában és a hazánk által elért globális ipari versenyképességi vívmányok megerősítése érdekében az alapítók szorgalmazzák az eddig kialakult széles és eredményes partneri viszonyok további elmélyítését, az Európában kialakult legjobb gyakorlatoknak, elsősorban a legfejlettebb németországi mintáknak átvételét, illetve a nekik megfelelő együttműködés intenzív, cselekvés-orientált rendszerének megteremtését.

A Platform eredményes működésében a Minisztérium a magas hozzáadott értékű kutatási és fejlesztési tevékenységek magyarországi katalizátorát, a hazai vállalati szektor felkészítésének, innovációs adaptációjának megkerülhetetlen eszközét, a szakemberképzésnek az új követelmények szerinti fókuszálását segítő szervezetet, és végeredményben az Ipar 4.0 program hazai sikerének egyik kulcstényezőjét látja és várja.

A 2017. októberében tartott rendkívüli közgyűlés határozatot hozott a Platform szövetségi formába való átalakulásáról. Az új jogi személy Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség néven került bejegyzésre még annak az évnek a végén. A hatályos Alapszabályt a csatolmányok között megadtuk..

Az Ipar 4.0 fogalmának az Elnökség által elfogatott definícióját megtalálhatják 3 nyelven az alábbi csatolmányok között.

Ipar 4.0 INFO@HAND alkalmazás

Ipar 4.0 INFO@HANDAz Ipar 4.0 INFO@HAND alkalmazás az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot és annak szakmai partnereit, munkacsoportjait, eseményeit/híreit mutatja be.

Elérhető iOS és Android okostelefonokon:

iOs app store

Android market

iOs QR code

Android QR code

iOS link: https://itunes.apple.com/us/app/ipar-4.0-info-hand/id1147976269?l=hu&ls=1&mt=8

Android link: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.sztaki.infoathand_ipar40

Videó bemutató az alkalmazásról: http://files.elearning.sztaki.hu/demo/2016_IAtH_Ipar_40_bemutato_video.mp4

Letöltési, használati útmutató az alkalmazáshoz: http://files.elearning.sztaki.hu/prospektus/2016_IAtH_ipar40_prospektus_HU.pdf