Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Magyarország legjelentősebb felsőoktatási intézménye a mérnöki és az üzleti tudományok területén. A BME kompetenciáiból adódóan az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének egyik meghatározó szereplője.

Az egyetem 2010. április 16-án elnyerte a kutatóegyetemi címet. A címpályázathoz kapcsolódóan  kutatóegyetemi programot hirdetett meg, melynek kiemelt kutatási területei az alábbiak:

Fenntartható energetika; Járműtechnika, közlekedés és logisztika; Biotechnológia, egészség-és környezetvédelem; Intelligens környezetek és e-technológiák; Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány; Katasztrófa-megelőzés: Korszerű mérnöki módszerek.

A Műegyetemen folyó minőségi oktatást-kutatást jelzi a Magyar Tudományos Akadémiával együtt létrehozott 9 akadémiai kutatócsoport, a közel 30 ezer négyzetméter (6 futballpályának megfelelő) laboratóriumi háttér, valamint az itt található az ország legnagyobb műszaki könyvtára. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya több, mint 60%, s a 14 doktori iskolában évente 200 új doktorandusz kezdi meg tanulmányait.

A Műegyetem jelentős kutatás-fejlesztési teljesítményét, kiterjedt gazdasági beágyazottságát és pályázási eredményességét igazolja, hogy K+F+I bevételeinek költségvetési támogatásához viszonyított aránya 2005-2009 között átlagosan 60%.

A BME, mint kutatóegyetem célja, hogy az innováció kiemelkedő  hazai felsőoktatási intézménye legyen és európai beágyazottságú elit egyetemmé váljon.

Cím
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Telefon
+36 1 463-1111
Fax
+36 1 463-1110