Informatikai Vállalkozások Szövetsége

IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért
A digitális transzformáció korát éljük, ma a digitalizáció jelentőségét egyre kevesebbszer kell magyarázni, az informatika egyre több ágazatban és területen tudott, és tud ma is segítő kezet nyújtani a fejlődéshez.

Informatika - a jó példa a gazdaságban
Az informatika jó példa a gazdaságban - az IT az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hatékonyságnövekedést önmagán belül érte el, de most itt az lehetőség és a momentum, hogy más iparágak is teljes mélységében megújuljanak, javuljanak, fejlődjenek.
Ezt a fejlődési utat az IVSZ négy pillér mentén írja le, négy fontos terület van, ahol az IT iparágnak, a kormányzatnak és egyéb piaci szereplőknek közös feladata van, ahol eredményeket szeretnénk látni, amitől hasznot remélünk: ezek a digitális gazdaság, a digitális állam, a digitális infrastruktúra és a digitális oktatás. A gazdaság legnagyobb problémájaként a magyar vállalkozások digitális felkészületlensége áll, de foglalkozni kell a munkahelyek, feladatok modernizálásával, sőt, a digitális transzformáció miatt munkájukat elvesztők átképzésével is.

Digitális transzformáció - nem megkerülhető
Az átalakulásnak része a gazdaság szerkezetének és modelljeinek is teljes megváltozása, a változás pedig nem megállítható, megkerülhető, a hagyományos megoldások nem konzerválhatóak. Az Európai Unió egyik fontos ereje a gépgyártásban, ipari termelésben van, ami szintén jelentős paradigmaváltáson megy keresztül. Ezt a a trendet Ipar 4.0, vagyis a negyedik ipari forradalom néven illetik, ami a gazdasági-, elsősorban az ipari reálfolyamatok (megrendelés-gyártás-szállítás-termékéletciklus) digitalizálásáról szól, ahol az ember-gép-ipari folyamatok intelligens hálózatba kapcsolódnak. Nem csupán a technológia térhódításáról van szó, de az üzleti folyamatok új paradigmájáról is.

Ipar 4.0 - lépéskényszer
Magyarország rendkívül erős globális és régiós versenyben van az Ipar 4.0 terén is. Ha nem lépünk, lemaradunk, nincs vesztegetni való időnk. Az elmúlt időszakban született néhány pozitív döntés, illetve kezdeményezés, azonban további teendőink vannak. Több egyéb mellett Magyarország nagy lehetősége, hogy a német gyártási kultúra és tapasztalat mellé, IKT technológiai és innovációs tudásbázist építsen fel, mely nemcsak magas hozzáadott értékű munkahelyeket, hanem stratégiai tudást, az innovációs folyamatban való részvételt biztosít az újraiparosítási folyamatban. Az IVSZ szerint az egyik legfontosabb feladat a szemléletformálás és a szükséges tudás átadása, a hazai és nemzetközi tapasztalatok megosztása, valamint a szükséges finanszírozás megteremtése.

Az IVSZ-ről:
IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért. Az IVSZ az informatikai, távközlési és elektronikai iparágak közös platformja, a közvetlen üzleti célok felett álló ügyek, iparági és társadalmi érdekek képviselője. Iránytű, tudástár és kommunikációs szervezet az üzleti- és politikai döntéshozók támogatására és az informatikai szektor elismertségének javítására.

Cím
1077 Budapest, Wesselényi utca 16/A
Telefon
+36 1 266 6346
Fax
+36 1 411 0914